Generalităţi despre sisteme de supraveghere video

Sisteme de supraveghere. Începuturi şi istoric.
Primele sisteme CCTV sau CATV nu au oferit de la început posibilitatea de a înregistra imaginile de la camera de supraveghere. Imaginile erau alb negru si putin eficiente pe întuneric. În lipsa înregistrărilor imaginile erau urmarite permanent de personal angajat în acest scop.
O dată cu apariţia sistemelor de înregistrare video VHS se începe era sistemelor de supraveghere video cu înregistrare. Pentru început înregistrarea video se stoca pe casete video de trei sau patru ore, iar cu timpul au fost fabricate VCR time lapse care in timp au ajuns sa ofere timp de inregistrare de pana la 960 ore pe o singura caseta.

Aceste sisteme de început au fost înlocuite treptat pe masură ce platformele PC s-au optimizat iar HDD au ajuns la mari capacitati de stocare supraveghere video. Platformele PC au fost înobilate cu plăci de captură cu factor de compresie video MJPEG, acestea formau simbioza perfectă pentru primele sisteme de supraveghere digitale, numite DVR, şi totodată se deschide capitolul pentru supraveghere IP.

Evoluţia accelerata tehnologiei s-a impus si in dezvoltarea sistemelor CCTV prin apariţia DVR stand alone în diferite variante constructive, şi care necesitau doar echiparea cu HDD, la început IDE şi nu mult mai târziu SATA. Compresia la înregistrare a suferit schimbări de la MJPEG la MPEG4 fulminând cu compresia H264 cea mai evoluat la momentul actual pe segmentul low cost şi economic

This entry was posted in Ce trebuie să ştim, Sisteme de supraveghere and tagged . Bookmark the permalink.