Comparaţie sisteme de supraveghere CMOS vs CCD

Sisteme de supraveghere CMOS vs CCD

 Care este diferenţa între sistemele de supraveghere CCD şi CMOS ? În industria sistemelor de supraveghere se folosesc două tipuri de sensori video destinate să convertească electronic imaginile reale în semnal video. Aceste două tipuri sunt CMOS Complementary Metal Oxide Semiconductor şi CCD Charged Coupled Device, acestea sunt total diferite dar urmăresc acelaşi scop în industria fotografica sau a sistemelor de supraveghere. Foarte frecvent întâlnim întrebarea despre CCD vs. CMOS care este mai bun ? Răspunsul este ca nici unul sau amândoua. Citiţi în continuare de ce.
Sensorii au fost inventaţi în perioada anilor 1960-1970, iar astazi nu mai vorbim despre sensori ci despre circuite electronice IC care contructiv sunt total diferite. Tehnologia CMOS nu este folosită doar pentru a transmite imaginile reale în semnal electronic, fiind aplicată şi in construcţia de microprocesoare RAM Random Access Memory cunoscute de noi drept memorii.
Cum funcţionează ?
sisteme de supraveghere CCD sau CMOS ?Dacă comparăm cum funcţionează constatăm că cei doi sensori activeyă identic, convertind lumina în semnal electric care este procesat ulterior în semnal electronic ce va compune imaginea digitală. Imaginile captate sunt fotografii digitale ce se succed până la 25 de imagini fps pe secundă pentru sistemul video PAL folosit în Europa şi 30 de imagini pe secundă fps pentru sistemul video NTSC folosit pe continentul american şi alte zone pe glob.
Pentru a face descrierea tehnica a CCD spunem ca avem o suprafaţă plană plina cu puncte numite pixel aliniate 1020 H şi 596 V în cazul camerelor de supraveghere de 700 linii, şi însumând un total de 607920 pixel pe suprafaţa de 1/3 inch. Dacă expunem la lumină un CCD atunci fiecare pixel va interpreta în semnal electric nivelul de lumină primit şi fiecare pixel va transmite nivelul său de semnal analogic către un circuit integrat iar acesta va realiza conversia analog digital.

pixel ccd

CCD Charged Coupled Device

Expunerea directă a suprafeţei CCD la lumină va transmite semnal video dar nu tocmai o imagine a ce vedem, pentru a avea o imagine este nevoie să focalizăm imaginea spre care îndreptăm CCD-ul cu ajutorul unei lentile. Calitatea imaginii captate este determinată şi de calitatea data de lentile, şi focalizarea perfectă pe suprafaţa CCD. Calitatea imaginilor transmise catre sistemele de supraveghere din CCD este direct propoţională cu numărul de puncte pixel .
În replică sensorul CMOS utilizează pentru fiecare pixel convertor voltaic, motiv ce face necesar folosirea contructivă a filtrului de zgomot , amplificatoare şi convertoare digitale pentru a asigura conversia semnalului electric. Procedură ce face procesul de captură a imaginii mai dificil şi reduce suprafata destinata pentru pixel. Aceasta procedură de procesare individulă pentru fiecare pixel reduce uniformitatea imaginii cu efect direct asupra calităţii sitemelor video

This entry was posted in Ce trebuie să ştim and tagged , , , . Bookmark the permalink.