Cum se definește rezoluţia sistemelor video ?
Rezoluţia sistemului video este capacitatea sa de a distinge două puncte de imagine situate foarte aproape unul de altul.
De regulă se defineşte rezoluţia pe orizontală a unei camere sau a unui monitor video. Ce înseamnă acest parametru în practică ?
Știm că sunt camere cu rezoluția pe orizontală de 330 linii TV, 420 linii TV, 540 linii TV, etc.
Monitoarele de asemenea au definite rezoluția pe orizontală. Ce înseamnă practic acest lucru ?
A nu se confunda rezoluția pe orizontală cu numărul de linii de baleiaj, care este fix la toate camerele PAL de 625 de linii. Rezoluția pe orizontală este capacitatea camerei de a distinge linii verticale alternative albe și negre. O cameră care este capabilă să afișeze pe un monitor de calitate bună 440 de linii verticale paralele (220 de linii negre și 220 de linii albe, alternative), va avea o rezoluție de 330 de linii TV (cele 440 de linii afișate se împart la 4/3, raportul ecranului pentru a avea aceeași unitate de măsură a rezoluției și pe orizontală, și pe verticală, independent de forma ecranului).
Cum puteți verifica rezoluția unui sistem video ? Simplu: descărcați mira standard EIA, definită în anii 1950, la apariția televiziunii. Tipăriți-o pe o imprimantă laser. Fixați mira pe un perete și orientați camera spre ea, astfel încât mira să ocupe ecranul întreg. Urmăriți până la ce densitate a liniilor verticale le distingeți ca linii distincte (și nu un ton gri), și citiți gradația de pe miră. Această valoare va fi rezoluția sistemului video. Atenție ! Rezultatul este rezoluția întregului sistem video, fiind influențat de lentilă, cameră și monitor. De aceea, dacă doriți să măsurați rezoluția camerei, folosiți un monitor A/N de o rezoluție mare (preferabil 800..1000 linii TV) și o lentilă de marcă, de calitate bună. În acest mod veți putea compara între ele și diferitele tipuri de lentile, cele de 7$ cu cele de 70$. Încercați și rezultatul o să vă surprindă cu siguranță !
Cu ce ne ajută un sistem video cu o rezoluție mai bună ?
Pur și simplu oferă mai multă informație. În practică acest lucru înseamnă că un sistem video cu rezoluție mai bună vă permite identificarea detaliilor de la distanță mai mare. De exemplu dacă un sistem video cu rezoluția pe orizontală de 330 linii TV permite identificarea numărului de înmatriculare de la distanța de 100m, un sistem video cu rezoluția de 540 de linii vă permite identificarea numărului de înmatriculare de la distanța de 164m ! Detaliile sunt importante, sunt chiar vitale în identificarea infractorilor. Un sistem cu rezoluție mai bună va oferi mai multe detalii, se vor putea identifica semne particulare, detalii ale îmbrăcăminții, etc. pentru persoanele a căror față nu este vizibilă. Acest lucru poate fi extrem de important chiar dacă se supraveghează o suprafață mică, cum ar fi un mic magazin sau o casă de schimb valutar.
Care este rezoluția unor semnale video din viața de zi cu zi ?
Pentru a avea un termen de comparație, vă prezentăm câteva rezoluții uzuale. O transmisie TV în formatul PAL are rezoluția de cca. 330 linii TV. Unele televiziuni comerciale care transmit digital prin satelit au rezoluția pe orizontală de 280 de linii TV. Pe televizorul dvs. de acasă apar aceste rezoluții în condițiile ideale de recepție și evident, doar pe un televizor bun. Și totuși, ochiul percepe aceste imagini ca fiind “cristal”. Sigur, n-ați fost nevoit niciodată să identificați numărul de înmatriculare al mașinii din filmul de acțiune. Însă pentru un sistem CCTV aceasta este cerința de bază: înregistrarea detaliilor pe baza cărora se poate identifica vehicolul sau persoana.
Concluzii
• Instalați sistemul video cu cea mai mare rezoluție pe care vi-l permiteți ! Sistemul video se aseamănă în multe privințe cu camera digitală. O cameră digitală de 1 megapixel nu va face fotografii la fel de bune ca una de 2 megapixeli. E la fel și cu sistemele video: rezoluție mai bună, informații mai multe, ceea ce înseamnă o valoare de utilizare mai mare.
• Rezoluția lanțului video este influențată de toate elementele sistemului video: lentila, camera și monitorul. O lentilă de 7$ nu vă va oferi aceeași rezoluție ca o lentilă de 50$. Deși la prima vedere ambele oferă imagine “cristal”, diferența este în detalii și nu întotdeauna este evidentă. Testați cu mira standard EIA și convingeți-vă singuri ! Camera este evident importantă. Mulți producători definesc rezoluția ca fiind rezoluția teoretică a CCD-ului folosit, și nu are nici o legătură cu semnalul video complex pe care îl dă camera. O cameră no name “cu chip SONY” cu rezoluția de 480 de linii nu vă va oferi niciodată aceeași rezoluțtie cu o cameră brand name cu aceeași rezoluție. Recomandarea noastră este: dacă doriți într-adevăr calitate și aveți într-adevăr nevoie de cele 480 de linii rezoluție, cumpărați camere “brand name”.
• O imagine cristal nu înseamnă neapărat o imagine bună ! Ochiul poate percepe un semnal video de 280 de linii TV ca fiind perfect, dacă este privit acasă, de pe un fotoliu comod, de la distanță. În cazul unui sistem CCTV, situația este complet diferită. Rezoluția este esențială pentru identificarea detaliilor. Explicați-le acest lucru clienților dvs.